پربحث ها
اخبار اقتصادی
چاپ00011:27 - 1396/02/10

به بهانه هفته کارگر؛

منت دولت به خاطر نیم درصد افزایش حقوق کارگران/کارگران در استثمار سرمایه داران هستند

نیروی کارگری هر جامعه‌ای مهمترین سرمایه آن کشور محسوب می‌شود اما گویا دولت تدبیر و امید بیش از آنکه به فکر کارگران داخلی باشد با با سپردن کارهای داخلی و واردات در فکر ایجاد اشتغال برای کارگران خارجی است.

به گزارش کارگرآنلاین، هر ساله پنجم تا یازدهم اردیبهشت ماه، را هفته کارگر می نامم تا شاید در این گذر زمان فرصتی پیدا شود صدای مظلوم ترین قشر جامعه را شنید.

وقتی از کارگران صحبت می شود ناخداگاه یاد دستان پینه بسته پدرانی می افتیم که سال ها رنج زندگی را به جان خریدن تا لقمه نان حلالی بر سر سفره خانواده ببرد.

یاد پدرانی می افتیم که شب با لباس کار به خانه می آید و آنقدر از شدت کار کردن خسته شده که پلکهایشان تاب سنگی خواب را ندارند و فرصت کنار خانواده را کمتر به این مردان می دهد.

در فرهنگ ایرانی- اسلامی جامعه ما کارگران از شریف‌ترین انسانهای جامعه محسوب می‌شوند به طوری که بزرگان دینی ما از کار کردن به عنوان عملی که اجر و ثواب دنیوی و اخروی دارد یاد کرده‌اند. اما این طبقه از جامعه که در واقع نقش مهمی در توسعه کشورها دارد از لحاظ واقعیت عملی چه جایگاهی در کشور ما دارند؟ آیا قوانین حقوقی ما در این زمینه توانسته است نیازهای این بخش از جامعه را به خوبی منعکس کند؟ دولت و مجلس چه نقشی در بهبود این طبقه زحمتکش جامعه دارند؟
واقعیت این است که علیرغم توصیه و تأکید بر نقش و جایگاه مهم کار و کارگر در فرهنگ غنی اسلام ما و نیز پر‌‌اهمیت دانستن این قشر در نگاه بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران و مقام معظم رهبری و علیرغم پتانسیل فراوان این قشر در توسعه و رشد جامعه، این طبقه آنطور که باید و شاید در جامعه ما مورد توجه قرار نگرفته‌اند و متأسفانه مظلوم واقع شده‌اند.

حدود ۱۳ میلیون کارگر در کشور وجود دارد که با احتساب افراد تحت پوشش خود، حدود ۵۰ درصد از جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند.کارگرانی که در عرصه های مختلف با کمترین دست مزد چرخ های جامعه را به حرکت در می آورند.

به استناد ماده ٢ قانون کار، کارگر کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حق‌السعی اعم از مزد، حقوق، سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار می‌کند.

این قشر زحمتکش جامعه مشکلات متعددی دارند که می توان به  نداشتن امنیت شغلی، بازپس گیری لایحه اصلاح قانون کار از مجلس و تهیه یک لایحه جدید با رعایت اصل ۳ جانبه گرایی است. استقلال در تشکیل تشکل های کارگری و چگونگی انجام وظایف آنها به طور عام و اصلاح آئین‌نامه انتخابات و آئین‌نامه‌ اجرایی شوراهای اسلامی کاراشاره کرد.

طبق گزارشات و آمارهای مختلف در چند سال دولت آقای روحانی تعداد زیادی از واحدهای تولیدی تعطیل شدند یا ظرفیت تولید آن ها کاهش پیدا کرد به همین منظور تعداد زیادی از کارگران اخراج شدند.

اگر به تجمعات مختلف کارگران در سال های اخیر نگاه کنید،متوجه خواهیم شد چقدر دولت به فکر ایجاد اشتغال و پایداری شغل در کشور بوده است.

ما کارگران اعتمادی به هیچ کدام از نامزدها ریاست جمهوری نداریم
امید بهرامی کاگر اخراجی یکی از ۱۰۰۰واحد تولیدی که در رکود تعطیل شده است به خبرنگار شهری تهران نیوز در خصوص وضعیت خود می گوید: در سال های اخیر هر روز وضعیت کارخانه بدتر می شد و مدیر عامل هر ماه مجبور به اخراج تعداد از کارگران می کرد تا اینکه در سال گذشته به طور کلی تعطیل شد و تمام کارگرانی روزی خود را از آن در می آورند اخراج شدند.

بهرامی اضافه کرد: چند ماه از حقوقمان را ندادند و هر چقدر تجمع کردیم کسی پاسخگو نبود حتی به وزارت کار هم رفتیم ولی آن ها هم کاری نکردند.

وی افزود: وزارت کار وتعاون به ما تعدادی فرم دادند و گفتند به خاطر اینکه بیمه بکاری به شما تعلق بگیرد هر روز صبح موظف هستید به اداره بیاید و ثبت حضور کنید.

او در رابطه با شرایط زندگیش تصریح کرد: با وجود اینکه حقوق چندانی به کارگر نمی هند اما می توانستم زندگی خود و همسرم را به سختی بچرخانم.

بهرامی خاطر نشان شد: بعد از اخراجم بسیار دنبال کار گشتم اما نتوانستم کار مناسب پیدا کنم و اکنون هم دست فروشی میکنم.

وی می گفت: در زمانی که در کارخانه فعالیت می کردم مجبور بودیم با هر شرایطی که مدیر کارخانه اعمال می کرد کار کنیم.ما کارگران مثل برده در دست سرمایه دران افتادیم و هیچ کسی اقدامی برای بهبود شرایط زندگی ما نمی کند گویا مسوولان این قشر را از یاد بردند.

او اضافه کرد: از این دولت چیزی جز بدبختی به ما نرسید تنها وعده و شعار بود، گوی این دولت تبل تو خالی بود که تنها صدا داشت من و مابقی کارگران دیگر اعتمادی به هیچ کدام از نامزدهای انتخاباتی نداریم.

کارگران هوشیارتر از آن هستند که با اقدامات پوپولیستی دولت، عملکرد ناموفق وزارت کار را فراموش کنند
سیدمحمد یاراحمدیان، ‌ رئیس مجمع عالی نمایندگان کارگران ایران با تأکید بر اینکه سعی داریم تا فارغ از مسائل سیاسی، مطالبات صنفی کارگران را مطرح کنیم، ‌گفت: ۵ شرط لایحه اصلاح قانون کار مورد توجه قرار گرفت و حداقل‌های مطالبات قانونی کارگران در این لایحه نادیده گرفته شده بود.

وی افزود:طبق آئین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی  تمام طرح‌ها و لوایح پس از تغییر مجلس باید مجدداً با تأیید دولت یا نمایندگان مجلس در دستور کار قرار گیرد و لایحه ضد کارگری اصلاح قانون کار با تأیید دولت فعلی به جریان افتاد در حالی که حجم انبوهی از مخالفت‌ها و نامه‌نگاری‌ها برای لزوم ارسال آن به مجلس با نظر مشورتی تشکل‌های کارگری و کارفرمایی تقدیم وزارت کار شده بود.

او با بیان اینکه این لایحه اصلاحیه بدون نظر شرکای اجتماعی به مجلس رفت، گفت: سند ملی کار شایسته هم در دولت فعلی که ظاهرا حامی بازار کار و کارگران بود نیز به فراموشی سپرده شد و این موضوع برخلاف وعده‌های رئیس‌جمهور بود.

یاراحمدیان افزود: دولت اعلام کرده بود  تا اگر در شورای عالی کار شرکای اجتماعی تصویب کنند، لایحه اصلاحیه به دولت باز می‌گردد اما پس از آن اعلام کردند که اگر در شورای سه‌جانبه ملی تصویب شود آن را به دولت باز می‌گردانیم اما باز هم به وعده‌‌شان عمل نکردند تا اینکه اکنون در آستانه برگزاری انتخابات به عنوان عیدی به کارگران صحبت از بازگشت اصلاحیه به دولت زده می‌شود؛ این در حالی است که کمیسیون اجتماعی نیز کلیات این لایحه اصلاحیه را رد کرده است.

وی گفت: کارگران هوشیارتر از آن هستند که با اقدامات پوپولیستی دولت، عملکرد ناموفق وزارت کار را فراموش کنند.

این نماینده کارگری معتقد است که اجرای طرح تحول سلامت بار سنگینی برای سازمان تأمین اجتماعی بود که فقط درآمد پزشکان تا ۵۰۰ درصد افزایش داد در حالی که می‌دیدم که مستمری‌بگیران سازمان تأمین اجتماعی در حد تورم مستمری‌شان افزایش پیدا می‌کرد.

وی گفت: در حالی کارفرمایان کشور بابت حتی یک روز تأخیر پرداخت حق بیمه باید ۲۰ درصد  خسارت بپردازند اما دولت با بدهی ۱۳۰ هزار میلیارد تومانی حتی یک ریال خسارت و زیان به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت نمی‌کند و در صورت ادامه مشکلات سازمان تأمین اجتماعی شاهد یک فاجعه در وضعیت آن خواهیم بود.

یاراحمدیان با اشاره به اینکه پس از کشف کالای قاچاق، اداره اموال تملیکی اقدام به فروش مجدد این محصولات در کشور می‌کند، افزود: اخیراً ۶۰۰ میلیارد تومان کالای قاچاق توسط ناجا کشف شد که گزارش آن در صدا و سیما منتشر شد اما نکته جالب اینکه این محصولات پس از کشف مجدد توسط دولت عرضه می‌شوند و در سوله‌هایی به خوبی نگهداری می‌شوند تا آسیبی به آنها وارد نشود.

وی افزود: چشم تمام مسئولان کشور در سال‌های گذشته به خارج و مناسبات بین‌المللی دوخته شد و از وضعیت بنگاه‌های داخلی و ظرفیت‌های ملی به طور کامل غفلت شد.

وی با بیان اینکه اشتغال کشور با ستاد فرماندهی، استاد و شاگردی، تسهیلات هزاران میلیاردی و دستور و توصیه افزایش پیدا نمی‌کند و تا زمانی که سرمایه‌گذاری در داخل کشور برای توسعه بنگاه‌های تولیدی انجام نشود، نمی‌توان انتظاری از کاهش نرخ بیکاری در کشور کرد.

خانه کاگر با نام کاگر مشغول تبلیغ برای روحانی است


حسین قدیانی یکی از فعالین حوزه سیاسی در یادداشت روز  وطن امروز نوشت:
خواهر یا برادری که داری این متن را می‌خوانی! اگر گله ‌داری از این همه خلف‌وعده، از این همه کارگر بیکار شده، از این همه کارخانه ورشکسته، از این همه رکود، از این همه تناقض میان آمار دولت و جیب ملت، از این همه عدم پاسخگویی که مختصر یارانه تو هموطن یا برادر و خواهر تو را قطع کنند بدون آنکه زحمت یک خط توضیح به خود بدهند، از این همه تفرعن، از این همه اشرافی‌گری، از این همه حقوق نجومی، از این همه مدیر شاسی‌بلند که با وجود آن همه تخلف میلیونی هر ماهه، آخرش هم طرف بشود ذخیره و امانتدار، از این همه فساد، از این همه تبعیض و از این همه دشمنی با تو و دوستی با دشمن، باید «تغییر» دهی فضا را که از قضا، تقدیر و قضا، بسته به تدبیر تو و رای تو هموطن عزیز است.

خواهرم! در جهت «تغییر وضع موجود»، هیچ مهم نیست اصلاح‌طلب باشی یا اصولگرا یا اصلا هیچ‌کدام، تهرانی باشی یا ساکن هر کجای دیگر این ایران عزیز، دانشجو باشی یا کارمند یا خانه‌دار، هرچه می‌خواهی باش اما برای «تغییر» چاره‌ای نیست الا «اتحاد»! اگر جملگی گلایه دارید از وضع موجود، پس یکدل و یکصدا و همه با هم عزم را برای تغییر، جزم کنید! همه شما خواهران عزیز، لابد در خانه خودتان یا آشنایان‌تان یا در و همسایه، کارگر بیکار شده دارید! و لابد دیده‌اید تبلیغ «خانه کارگر» را بر در و دیوار شهر! شگفتا!

کارخانه، تعطیل و کارگر، بیکار اما «خانه کارگر» با سوءاستفاده از نام مقدس کارگر که بلاشک عرق جبین او کم از خون مطهر شهید ندارد، مشغول تبلیغ برای همان حسن روحانی‌ای است که در چشم همه شما نگاه کرد و گفت: «ما شرمنده نیستیم»! اگر با وجود این وضع، دولتی سر کار است که رئیس آن ذره‌ای احساس شرمندگی ندارد، بلادرنگ «تغییر» ضرورت مضاعف پیدا می‌کند! پس اختلافات ظاهری را کنار بگذارید و دست در دست هم «تغییر» را در میدان عمل، عملیاتی کنید!

در بحث استقلال سازمان تأمین اجتماعی به واسطه آنکه از محل حق بیمه کارگران شکل گرفته از دیگر موارد مورد درخواست گروه‌های کارگری است؛ موضوعی که در نامه ششم فروردین امسال کانون عالی شوراهای اسلامی کار استان تهران به وزیر کار هم به آن اشاره شد.

در این نامه آمده است«سازمان تأمین اجتماعی به واسطه آنکه از محل حق بیمه کارگران شکل گرفته مصداق حق‌النسل بوده و هرگونه دخل و تصرف بدون صاحب مال که کارگران باشند، مخالف شرع مقدس اسلام و قانون اساسی بوده و باید اداره آن در امر درمان و بیمه، شرکت شستا و بانک رفاه به کارگران سپرده شود؛ به همین منظور باید در اقدامی سریع سازمان تأمین اجتماعی از وزارت تعاون، کار و رفاه (دولت) منفک شود.»

کارگران استثمار صاحبان کارخانه شدند
نقوی حسینی ،سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیسات خارجی مجلس شورای اسلامی در رابطه به وضعیت کارگران به  تهران نیوز گفت:کارگران زحمتکش این روزها شرایط بدی دارند و نیامند توجه و رسیدگی بیشتر هستند.

وی عدم وجود امنیت شغلی، تعطیلی پی در پی کارخانجات و مراکز تولیدی، قانون کار،عدم پرداخت حق بیمه و غیره را از مشکلات امروزه کارگران عنوان کرد و افزود:  تعطیلی هر کارخانه یعنی نابودی و تعطیلی زندگی چندصد کارگر و از طرفی اغلب کارگران در کشور توسط سرمایه داران و صاحبان کارخانه استثمار می شوند که حق اعتراض ندارد چرا که در صورت تعرض با وجود شرایط اقتصادی در کشور با اخراج روبه رو می شود.

نقوی حسینی ضرورت حفظ و حراست از حقوق بازنشستگان و صندوق تامین اجتماعی یکی از مباحث مهم بر شمرد و اظهار کرد: صندوق تامین اجتماعی حق الناس است و حاصل عرق جبین کارگرانی که بیش از چند دهه کار کرده و از دسترنج خود به این صندوق پرداخت کرده اند و لذا حیات خلوت دولت ها نیست و هیچ کس حق ندارد به صندوق تامین اجتماعی کارگران دست اندازی کند و یا شریک شود، به علاوه اینکه دولت موظف است بدهی خود که حقوق مسلم کارگران است را به صندوق پرداخت کند.

۷۰۰ درصدی، ۸۰۰ درصدی و هزار درصدی در دستمزد پزشکان دیده می شود، اما برای کارگران تنها نیم درصد افزایش دستمزد در نظر گرفته می شود

عبدالرضا مصری  عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس  مهم ترین دغدغه کارگران درحال حاضر پایداری شغلی می داند و در این رابطه می گوید: به طور حتم پایداری شغلی تنها از راه حمایت از تولید داخل امکانپذیر است، یعنی مشکلات جامعه کارگری، اشتغال، رونق اقتصادی با تولید رابطه مستقیم داشته و اگر تولید مورد حمایت قرار گیرد مشکلات کارگران در مدت زمان کوتاه تری حل خواهد شد.

نماینده مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه رونق تولید توان درآمدزایی کارفرما را افزایش می‌دهد، افزود: به طورقطع برخورداری از نظام های صحیح تامین اجتماعی نیز باید برای کارگران مورد توجه قرار گیرد، ضمن اینکه برخورداری از حداقل حقوق برای امرار معاش نیز یکی دیگری از موارد مورد توجه در زندگی کارگران است؛ از این رو درشرایطی که کاهش فروش تولید در کشور وجود دارد نمی‌توان به رفع مشکلات کارگران امیدوار بود.

مصری در توضیح چگونگی برخورداری کارگران از نظام‌های تامین اجتماعی گفت: در شرایطی که کارفرما درآمد بالاتری دارد امتیاز بیشتری مانند بیمه تکمیلی برای کارگر درنظر می‌گیرد یا اینکه در زمان توانمندی برای کارگران مبالغی را برای کمک ازدواج فرزندان کارگران در نظر می‌گیرند؛ بنابراین وقتی کارفرما درآمد قابل قبولی از تولید داشته باشد شرایط زندگی کارگران را با اختصاص دستمزد بیشتر بهبود می‌بخشد.

این نماینده مردم درمجلس دهم با اشاره به اینکه درحال حاضر براساس سبد معیشت دستمزد کارگران تعیین نمی شود، افزود: دولت براساس حداقل تورم دستمزد را تعیین می کند، این درحالی است که با توان رقابتی بالا و افزایش درآمد تولید کننده می توان از سبد معیشت و هزینه برای افزایش دستمزد کارگران استفاده کرد.

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس درخصوص اینکه طبق نظر مسئولان دولتی دستمزد کارگران بیش از نرخ تورم درجامعه افزایش پیدا کرده است، تصریح کرد: درشرایطی که طبق نظر مسئولان دولتی تورم تک رقمی است، دولت باید دستمزد اقشار دیگر را نیز همانند کارگران افزایش دهد؛ اما دراین شرایط مشاهده می شود در حالی که بسیاری از تعرفه های پزشکی افزایش ۷ تا ۸ داشته به طوری که افزایش ۷۰۰ درصدی، ۸۰۰ درصدی و هزار درصدی در دستمزد پزشکان دیده می شود، اما برای کارگران تنها نیم درصد افزایش دستمزد در نظر گرفته می شود.

اما با تمام این اوضاع در تصویب سقف حقوق باز هم این قشر نادیده گرفته شد .۲۰میلیون حقوق مدیر با ۹۰۰هزار تومان حقوق کارگر فاصله ای است که شندین آن انگیزه را از کار و فعالیت برای این قشر می گیرد و حاصل آن آن چیزی است که اکنون می بیبنید.

باید به نمایندگان ملت گفت که این کارگران همان کسانی هستند که در نزدیکای انتخابات قول های مختلف به آنان می دهد اما بعد از آنکه وارد مجلس شدید …..

لینک کوتاه :
برای ذخیره در کلیپ برد، در باکس بالا کلیک کنید
اشتراک گذاری در :
نظر خود را ثبت کنید
نام خود را وارد نمایید
متن نظر را وارد نمایید
سامانه بتا بانک رفاه کارگران